10:12 - 22. mars 2020

Korona gjør innhugg i eliten

Iranske myndigheters lemfeldige håndtering av koronautbruddet slår allerede hardt tilbake på regimet.

Maskerte menn i Teheran: Koronaviruset utgjør en direkte trussel mot et regime av gamle menn, skriver Bendik Sørvig. Minst tolv politikere og høytstående embetsmenn i Iran skal ha mistet livet så langt. Foto: Bildet er distribuert av Iranske myndigheter / AP / NTB scanpix

Det sies at den arabiske hilsenen shlonak? – hva er fargen din? – stammer fra pestens tid. Formodentlig ga det mening å spørre de man møtte før man kom for nære. I store deler av Levanten er det blitt til en vanlig hilsningsform den dag i dag, og brukes synonymt med «hvordan går det?».

Men inntil nylig var det ingen ved ankomsten på Beiruts flyplass som spurte om helsetilstanden til de tilreisende fra Iran, det regionale episenteret for koronautbruddet i Midtøsten.

Da en journalist fra avisen al-Nahar for tre uker siden forsøkte å intervjue nyankomne fra byen Qom, ble hun angrepet av en uidentifisert mann, som åpenbart ikke ønsket oppmerksomhet rundt trafikken. Libanon hadde da akkurat registrert sine to første smittetilfeller, begge libanesiske kvinner som hadde returnert fra den iranske pilegrimsbyen.

Annonse