Annonse
00:00 - 14. februar 2020

Et svart hull i sentralforvaltningen

Er ikke en ny lov om verdensrommet verdt en NOU?

Så mye der ute: – Sentralforvaltningen publiserer veldig mange dokumenter, det er vanskelig å få oversikt. En «rapport» fra Næringsdepartementet, den forsvinner, sier Jon Christian Fløysvik Nordrum, førsteamanuensis i lovgivingslære ved Universitetet i Oslo. Foto: Joe McNally / Getty Images
Annonse

Jo, Norge har en lov om verdensrommet. En av jordens første, fra 1969. Norske havrettsjurister – som hadde skaffet landet rettigheter langt ute på kontinentalsokkelen – var tidlig ute med å lage lov for norsk virksomhet i rommet. Men loven må skrives på ny, for både folkeretten og norsk romindustri er i rask utvikling. Andøya Space Center, som hittil bare har skutt opp sonderaketter, vurder å skyte opp satellitter i bane. Dette kan du lese mer om i den ferske utredningen Rett i bane, fra Romlovutvalget.

«Men hvorfor er ikke utredningen publisert i NOU-serien», spør Jon Christian Fløysvik Nordrum, førsteamanuensis i lovgivingslære ved Universitetet i Oslo, på Twitter denne uken.

– Sentralforvaltningen publiserer veldig mange dokumenter, det er vanskelig å få oversikt. En «rapport» fra Næringsdepartementet, den forsvinner, sier Nordrum.

Annonse