11:20 - 20. februar 2020

– Et gammelt imperium vender tilbake

Kina vil kontrollere fortellingen om seg selv – også utenfor egne grenser.

Taktskifte: – Det vi ser nå, er et taktskifte. I mange år har fortellingen fra Kina vært «fredelig utvikling». Dette er blitt endret, spesielt med USA og Trump-administrasjonen, som ser en strategisk utfordrer i Kina, sier Andre Ken Jakobsson, forsker ved Københavns Universitet.

– Dette kan være et eksperiment der Kina bygger opp verktøykassen, sier Andre Ken Jakobsson, postdoktor ved senter for militære studier i København.

I forrige uke forsøkte Morgenbladet å finne ut hva Kina driver med i Danmark for tiden. 27. januar trykket den danske avisen Jyllands-Posten en karikaturtegning av det kinesiske flagget, der de fem gule stjernene var byttet ut med illustrasjoner av koronavirus. Den kinesiske ambassaden i København var raskt ute med å kreve en unnskyldning fra avisen for tegningen, som de mente var fornærmende for det kinesiske folk.

Noen dager tidligere hadde en representant fra den kinesiske ambassaden ringt til København rådhus, for å advare mot å oppføre en skulptur som formidlet synspunkter om Hongkong. Kort tid etter ble Danmark mål for en «digital flodbølge» av antidanske budskap.

Annonse