12:36 - 07. februar 2020

Det trengs ikke én, men tre vaksiner mot koronaviruset

Det internasjonale våpenkappløpet mot koronaviruset styres fra Oslo. Vaksiner kan være klare allerede til høsten, forteller nestleder i Den globale koalisjonen for forebygging av epidemier, Frederik Kristensen.

Wuhan 6. februar: Laboratorieteknikere håndterer virusprøver ved et laboratorium i Wuhan, Kina. Foto: STR / AFP / NTB scanpix 

Etter at kinesiske forskere 11. januar offentliggjorde en gensekvens av det nye koronaviruset – 2019-CoV – har forskere og bioteknologiske selskaper flere steder i verden kastet seg rundt for å forsøke å lage vaksiner mot infeksjonen. Tempoet dette skjer i, er hittil usett. Presset for å levere varene raskt, er stort. Midt oppi alt dette, står en organisasjon med hovedsete på Lovisenberg i Oslo. Cepi – Den globale koalisjonen for forebygging av epidemier forsøker å samordne innsatsen og hurtigfinansierer nå mye av den viktigste forskningen.

Vi har snakket med nestleder Frederik Kristensen på telefon fra London, der han blant annet har hatt møter med kinesiske myndigheter og vært i tett dialog med Verdens helseorganisasjon (WHO).

– Jeg ser for meg Cepis hovedkvarter i Oslo som en slags kommandosentral som koordinerer det internasjonale forsøkene på å lage vaksiner mot Wuhan-viruset. Er det riktig forstått?

Annonse