00:00 - 31. januar 2020

Vår psykedeliske fremtid

Etter et halvt århundre med stadig nye piller mot depresjon, erkjenner toppfolk i psykiatrien at det ikke har fungert. Et nytt selskap mener psykedelika kan være løsningen, men får kritikk.

Grunnleggeren: Ekaterina Malievskaia leder selskapet som prøver å få det psykedeliske stoffet psilocybin godkjent som legemiddel for alvorlig deprimerte. Hun har selv erfaringer med stoffet. – Det gjorde meg sterkere. Jeg har fått prosessert mye, også ting jeg gjennom flere tiår ikke har vært klar over.

Å selge psykedelika til byråkrater kan ikke være noen enkel oppgave, men da Ekaterina Malievskaia i 2016 fikk tale sin sak i kontorene til Det europeiske legemiddelbyrå i London, fikk hun et overraskende svar. Sittende overfor 28 medisinske byråkrater fra hvert av EU-landene, argumenterte den russisk-amerikanske legen for at det psykedeliske stoffet psilocybin – virkestoffet i blant annet fleinsopp – bør godkjennes som medisin mot angst og depresjon hos døende kreftpasienter.

– Jeg tror ikke at lovgiverne er påvirket av historien og den rekreasjonelle bruken av stoffene i det hele tatt, sier Malievskaia.

– De så et stort potensial.

Annonse