07:51 - 03. januar 2020

Høyre forbereder allerede oljekompromiss som både Venstre og Frp kan godta, skriver Aslak Bonde.

Høyre forbereder allerede oljekompromiss som både Venstre og Frp kan godta, skriver Aslak Bonde.

Ny olje- og energiminster: Sylvi Listhaug og Frp vil la oljeselskapene få operere lenger mot nord enn det Venstre vil tillate. Foto: Helge Mikalsen / VG / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg brukte det meste av nyttårstalen sin til å snakke om FNs bærekraftsmål og betydningen av å redusere klimautslippene. Tradisjonen tro var hun ikke konkret, men det er likevel grunn til å tro at Solberg vil la ordene følges av ganske mye handling. Våre internasjonale forpliktelser er strengere og mer bindende enn før, og opinionen dreier i grønn retning. Statsministeren og hennes strateger regner derfor med at klima blir et sentralt tema i neste stortingsvalgkamp. Da må det kommende året brukes til å bygge opp Høyres troverdighet som et pragmatisk og effektivt parti på det klimapolitiske området.

Den oppgaven blir krevende fordi det er stadig mer som tyder på at de viktigste innenrikspolitiske slagene i klimapolitikken fremover kommer til å dreie seg om olje og gass. Venstres leder, Trine Skei Grande, sa fra allerede på partiets landsstyremøte i slutten av oktober. Der blinket hun ut én spesiell klimasak, og den gjaldt petroleumsaktivitet i nord. I den reviderte forvaltningsplanen for Barentshavet er det ekstremt viktig for Venstre at det blir en størst mulig sikkerhetsmargin opp mot iskanten.

Fremskrittspartiet vil ha en sikkerhetssone som i større grad tar hensyn til at iskanten i de siste årene har flyttet seg nordover – noe som i praksis betyr at oljeselskapene får operere lenger mot nord enn det Venstre vil tillate. Regjeringen skal etter planen bli enige om den nye forvaltningsplanen ved påsketider.

Annonse