00:00 - 10. januar 2020

Equinors klimaplan gir motbør både for vindkraftmotstandere og klimabrølere, skriver Aslak Bonde.

Equinors klimaplan gir motbør både for vindkraftmotstandere og klimabrølere, skriver Aslak Bonde.

Mer olje: Erna Solberg åpner av Johan Sverdrupfeltet i Nordsjøen tirsdag denne uken. Solberg slår ring rundt Parisavtalen, og mener at vi skal feie for egen dør – ikke mer enn det, skriver Aslak Bonde. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Da det gigantiske oljefeltet Johan Sverdrup ble formelt åpnet tirsdag, var de aller fleste talere og kommentatorer høflige. De nevnte ikke at Equinor for bare drøye seks år siden kjempet intenst imot kravet fra miljøbevegelsen om at feltet måtte drives med strøm fra land. Det daværende Statoil ville heller gjøre som vanlig: Montere et gasskraftverk på plattformen, og kompensere for utslippene ved å kjøpe CO2-kvoter. Det ble heller ikke rippet opp i historien fra Stortinget våren 2014 da Høyre og Frp jobbet i det lengste mot opposisjonens ønske om å elektrifisere både Sverdrup og omliggende felt.

Nå er nemlig alle for storstilt elektrifisering – i hvert fall etter at Equinor sammen med resten av oljebransjen mandag lanserte sin plan om å bruke 50 milliarder kroner på å redusere sine klimautslipp med 40 prosent innen 2030. 70 prosent skal være kuttet innen 20 år og praktisk talt alle klimautslipp fra olje og gassindustrien skal være borte innen 2050. I neste måned kommer Equinor til å lansere tilsvarende planer for sin utenlandsvirksomhet.

Det store og raske holdningsskiftet er i stor grad et resultat av politiske tiltak. Oljebransjen vet at både den norske CO2-avgiften og kvoteprisene kommer til å øke år for år. Da blir det forretningsmessig riktig å redusere utslippene kraftig. Samtidig hadde det vært mulig for bransjen å gjøre kuttene mer gradvis og partikulært – uten å lansere en så omfattende plan med forpliktelser mange tiår frem i tid.

Annonse