Annonse
00:00 - 06. desember 2019

Pikettitallet

De rikeste blant oss trådte frem fra den statistiske skyggen, skriver Maria Berg Reinertsen.

Reagerte på økende ulikhet: I november 2011 ble demonstranter som haddeslått leir i Zuccotti Park nær Wall Street i New York fjernet, men protestene under parolen We are the 99 percent fortsatte. Foto: Andrew Burton / Getty Images 
Annonse

Høsten 2011 satte en gjeng demonstranter opp telt i Zuccotti Park i New Yorks finansdistrikt. Occupy Wall Street som de kalte seg, mente politikerne hadde vist at de var mer opptatt av å hjelpe banker, forsikringsselskaper og eierne deres enn amerikanere flest. Slagordet var We are the 99 percent, og det var hentet direkte fra den økonomiske forskningsfronten.

Siden starten av 00-tallet hadde økonomene Emmanuel Saez, Anthony Atkinson og Thomas Piketty gravd i inntektsstatistikk. Skattelister og andre opplysninger var brukt for å sette sammen en historisk oversikt over hvordan inntektsfordelingen hadde utviklet seg i Vesten. Resultatet de fant, ble oppsummert i boken Top Incomes Over the Twentieth Century (2007).

Boken viste at mens den rikeste prosenten av innbyggerne hadde fått en stadig mindre del av totalinntekten i de fleste vestlige land frem til 1970-tallet, hadde de tatt en stadig større del av kaken de siste tiårene av 1900-tallet.

Annonse