00:00 - 22. november 2019

«Det er simpelthen nok nå»

EU og Europas ledere fordømmer stadig Ungarns angrep på demokratiet og rettsstaten. Det hindrer dem ikke i å benytte seg av landets billige arbeidskraft – som István, som stirrer på et samlebånd i timer i strekk.

Luksus, for den som har råd: På fabrikken i Kesckemét lager ungarske arbeidere noen av Europas flotteste biler, under arbeidslivsregler som folk flest bare kaller «slaveloven». Men loven kan vise seg å ha vært statsminister Orbáns største feilgrep i hans snart ti år ved makten.

«Man blir vant til det. Jeg har jo holdt på med dette en stund», sier István.

Han trekker på skuldrene så den brune skinnjakken strammer seg. 37-åringen (eller var det 38? István må tenke seg om) har kort, mørkt hår og kropp som en bodybuilder, og vil helst at vi ikke bruker etternavnet hans, for han har ikke lov til å snakke med oss.

Solen er i ferd med å varme opp det lyse kontoret i byen Kecskemét, sør for Budapest. Strengt tatt burde István vært hjemme og laget mat nå, heller enn å bruke tid på kaffe og prat hos TPI, et tysk-ungarsk fagforeningssamarbeid. Om et par dager, når turnusen begynner igjen, skal han sykle ned Mercedesveien (den heter så) i grålysningen, til fabrikkhaller der en gigantisk stjerne roterer på taket. Først et halvt døgn senere skal han sykle hjem igjen, med slike dager blir det lite tid til huslig arbeid.

Annonse