Annonse
00:00 - 02. august 2019

Revolusjonen på vent

Kan Sudan ende opp i et lignende politisk kaos som i Libya eller Jemen? 

Anføreren: General Mohamed Hamdan Dagalo, også kjent som Hemeti, er nestleder i det militære overgangsrådet i Sudan. I realiteten er det han som styrer landet, skriver Gunnar M. Sørbø. Foto: Mahmoud Hjaj / Anadolu Agency / Getty Images
Annonse

Etter over et halvt år med massedemonstrasjoner i Sudan, ble det i begynnelsen av juli inngått en avtale mellom militærrådet som har styrt landet siden president Bashir ble styrtet i april, og Frihets- og forandringskreftene (FFC) som har ledet an i kampen mot et forhatt regime. Avtalen stipulerer at landet skal ledes av et styringsråd (sovereign council) på elleve personer der seks av dem skal være sivile og fem militære, samt en regjering bestående av teknokrater i en overgangsperiode på tre år før demokratiske valg skal holdes. Det skal også gjøres en uavhengig gransking av 3. juni-massakren i Khartoum, der minst 128 mennesker ble drept og flere fortsatt er savnet.

Den afrikanske union (AU) med Etiopia i spissen har spilt en viktig rolle for at det ble en avtale, men det pågår fortsatt tautrekking mellom partene om elementer som må på plass før den kan gjennomføres. Det er grunn til uro om utfallet.

Tilliten til de militære blant folk flest er på nullpunktet. Dette gjelder særlig styrkene til militærrådets nestkommanderende, Mohamed Hamdan «Hemeti» Dagalo (Rapid Support Forces – RSF). Disse er i realiteten en etnisk milits fra Vest-Sudan, delvis også Tsjad og Niger, og oppfattes som en okkupasjonsstyrke. RSF holdes ansvarlig for massakren i Khartoum, men også i byen El Obeid for få dager siden (28. juli), da de skjøt på skoleelever som demonstrerte mot brødmangel og høye priser. Minst fem elever ble drept og 40–50 såret, flere av dem kritisk.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse