00:00 - 07. juni 2019

Den store nedturen

Etter OL-gullet begynte den store norske nedturen. Vi har aldri vært i nærheten av samme nivå, og hele fotball-Norge leter etter årsaken. Vel, noen. Mange gir fremdeles blaffen.

I 2003 introduserte FIFA ranking for kvinnelandslag. Norge var nummer to. I de neste årene falt vi gradvis, helt ned til 14. plass. Her depper Gry Tofte Ims etter at England slo Norge 2-1 i åttendedelsfinalen i VM i 2015.  Andre Ringuette/Getty Images

Da Norge vant VM i 1995, var den fremtidige landslagsspilleren, juristen, ekspertkommentatoren og dagens elitedirektør i Norges Fotballforbund (NFF), Lise Klaveness, 14 år. Hun hadde begynt å spille fotball to år tidligere.

– Jeg begynte seint, og det ble en veldig brå og akutt lidenskap. Men jeg hadde ikke blikket rettet mot kvinnefotball eller herrefotball, eller landslaget. Jeg orienterte meg mot selve spillet, og ting jeg ville få til med ballen, sier hun.

Få år senere ble Klaveness toppspiller. Hun ble en del av landslagsmiljøet, og et klubbmiljø i bergenske Sandviken.

Annonse