13:04 - 03. juni 2019

Spilte landskamper for Italia under falskt navn

Sif Kalvøs utrolige proffkarriere i Italia endte da hun måtte rømme fra et nonnekontrollert sykehus i Gallipoli.

Til ære for fotografen: Da den norske Italia-proffen Sif Kalvø ble avbildet hjemme i Ålesund i 1972, ble hun bedt om å stille i kjole og fotballsko. Foto: Odd Ween Aktuell / NTB Scanpix

Mens Oslo Fotballkrets var opptatt med å stenge norske barn ute fra fotballen, hadde andre land kommet lenger. Det fikk 20 år gamle Sif Kalvø fra Ålesund erfare, da hun i 1972 reiste ut i verden for å spille fotball. Til en liga som allerede i 1969 ble beskrevet i de norske avisene, på grunn av store pengesummer og stjernespekkede lag. Her er Kalvøs historie: 

«Da jeg var liten, på slutten av femtitallet, var det fem-seks hus i den lille gata jeg bodde i. Det var i Hatlane i Ålesund. Det var to jenter der. Jeg og eldstesøstera mi, som var to år eldre enn meg. Resten var gutter. Hvis jeg skulle gjøre noe ute, var det bare slik at jeg måtte være med å spille fotball. Selvfølgelig gikk jeg med dukkevogn og sånt i tillegg. Men det jeg husker best fra barndommen er at jeg lekte med ball.

Jeg fikk lov å være med i organisert fotball til jeg var 14 år. Det var ikke i klubber som i dag, men vi hadde forskjellige bygdelag eller gatelag. Jeg spilte på et lag som het Fart Hatlane. Vi deltok i guttecuper i regi av Sunnmørsposten, hver sommer eller tidlig høst. Men i 1964 satte de en stopper for det, jeg fikk ikke være med lenger, og begynte med håndball.

Annonse