14:54 - 05. juni 2019

Dominerte i mesterskap: – Men vi ble ikke helt tatt på alvor

Gjennom 1990-tallet kontrollerte Norge kvinnefotballen i Fifa og Uefa. Ikke bare det. Vi var også best på banen.

Det ble sølv: Tidenes første offisielle VM ble arrangert i 1991, og Norge tapte 1–2 for USA i finalen. Fra venstre reservekeeper Bente Nordby, Birthe Hegstad og Linda Medalen. Foto: Lise Åserud/NTB scanpix

I midtsirkelen på Sydney Football Stadium sto Hege Riise og veivet med armene. Hun manet lagvenninnene til kamp. Matchuret viste 90 minutter. Klokken nærmet seg elleve om kvelden australsk tid. Datoen var 28. september 2000. USA hadde akkurat utlignet til 2–2 og dermed sendt OL-finalen til ekstraomganger. Den gangen gjaldt «golden goal», altså første målet vinner: det laget som scoret i ekstraomgangene ville krones til olympiske fotballmester.

Lag og spillere reagerer forskjellig på en sen utligning – det kan slå lufta ut av laget som nettopp mistet sin ledelse og gi ekstra energi til laget som har kjempet for å utligne. Andre ganger får laget som scoret følelsen av at jobben er gjort.

Annonse