07:13 - 03. mai 2019

Et mystisk skrik fra inkariket

Razzia, inkognito-oppdrag og mulige forfalskninger. Dette er fortellingen om inkagjenstandene som ble oppdaget i Norge, og som fikk hovedrollen i et diplomatisk spill.

Denne kniven var en av gjenstandene som ble funnet til salgs i Norge. Hva er knivens historie?

Seniorrådgiver Anders Flekke surfet etter våpen på internett. Som ansatt i Tollvesenets nye etterretningstjeneste jaktet han normalt på helt andre ting: farlige leker, ulovlige matvarer, kjemikalier som selges til utlandet for å dumpes. Men en novemberdag i 2017 klikket han seg rundt på nettet for å finne ut mer om noen kniver. En merkelig gjenstand fanget oppmerksomheten hans. Det så ut som et slagvåpen. Hodet var formet som en stjerne. Den var eldgammel, ifølge salgsannonsen. For litt over tusen kroner kunne man kjøpe inkaøksen, som den ble kalt, fra en selger i Norge. Hadde Flekke funnet et ulovlig, historisk våpen fra riket som spanjolene erobret på 1500-tallet?

Inkaene var en høykultur da spanske conquistadorer kom til Amerika. Riket deres strakte seg gjennom dagens Peru. Flekke hadde merket seg at Peru var «veldig på» i saker om ulovlig handel med kulturhistoriske gjenstander. I flere tiår har det søramerikanske landet jobbet aktivt for å få tilbake tusenvis av gamle gjenstander som er spredd over hele verden. 

Ikke bare finansierer handel med kulturarv mer og mer kriminalitet, gjenstandene er også gjerne stjålet fra land som har vært kolonisert og plyndret. Handelen er ofte svart eller i gråsoner, men gjennomføres også ofte i god, uvitende tro. Er det egentlig ulovlig å ta med seg en inkaøks hjem fra Peru? Er det ulovlig å selge eller kjøpe den i Norge?

Annonse