Annonse
00:00 - 29. mars 2019

«Jeg tolket det hele som et forsøk på å sensurere oss»

Bistandsorganisasjoner er ikke bare «gode hjelpere», konkluderte forsker Katerini Storeng og kollegene. Det ble det bråk av.

Kritikk mot de gode: Global helseforsker Katerini Storeng mente i en forskningsartikkel at bistandsorganisasjoner ikke bare sees på som «gode hjelpere». – Det er en antagelse der om at vi er på samme lag, at vi ikke ville sagt noe kritisk.
Annonse

«Jeg må innrømme at jeg ikke skjønte hvor ille det kunne bli.»

Katerini Storeng (40), medisinsk antropolog og forsker på global helse, blir hard i stemmen. Oppgitt. Utenfor vinduet på kontoret ved Senter for utvikling og miljø (SUM) ved Universitetet i Oslo er verden forsvunnet i steingrå tåke. Hendelsene hun snakker om har kommet litt på avstand – men ikke nok til å ta brodden av minnet om e-posten som kom en formiddag i oktober, for to og et halvt år siden.

Avsender var leder for den forskningsetiske komiteen på London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM), der Storeng har en bistilling. Med kolleger der var Storeng i ferd med å evaluere et enormt bistandsprosjekt, på oppdrag fra britiske myndigheter. Men de siste månedene hadde oppdraget gått fullstendig på tverke, forteller forskeren: hundrevis av sinte e-poster og telefoner. Krav om endring av presentasjoner og forskningsrapporter. Nå måtte en artikkel som Storeng og kollegene straks skulle publisere, stanses.

Annonse