00:00 - 18. januar 2019

Informasjonskrig i to generasjoner

Den italienske regjeringen kaller journalister «sjakaler» og «horer». Redaktør Mario Calabresi trodde pressefriheten i landet var trygg, men nå er han ikke sikker lenger.

Personlig erfaring: – Jeg har ingen problemer med å kjøre beinhard kampanjejournalistikk mot et parti. Men jeg er svært forsiktig med enkeltpersoner, sier sjefredaktør Mario Calabresi. 

«I to år før faren min ble drept, var han offer for en fake news-kampanje», sier Mario Calabresi. Den 48 år gamle redaktøren for en av Italias to største dagsaviser, La Repubblica, sitter i en lav, elegant lenestol på hjørnekontoret sitt. Han forteller om drapet som endret hans eget liv, i tillegg til å være en av de mest omtalte hendelsene i Italia under den store terrorbølgen på 1970-tallet: Mario Calabresi var bare to år gammel da faren ble skutt. Politimannen Luigi Calabresi ble drept etter å ha blitt beskyldt for å ha dyttet en anarkist ut av vinduet fra sitt kontor på politistasjonen i Milano. Flere fremstående publikasjoner fremsatte de feilaktige anklagene.

Det som hendte den gangen, har preget Mario Calabresis egne oppfatninger om ekstremisme og hvordan Italias nære, blodige historie er blitt formidlet. En bok han skrev i 2007, handler nettopp om at ofrenes skjebne er oversett i den politiserte historieskrivningen. I det siste har Calabresi også begynt å se saken i lys av falske nyheters gjennomslag i offentligheten. For ham er det et emne med noen uvanlige paradokser: Etter en karriere i flere aviser, overtok han som Repubblica-redaktør for snart to år siden. Avisens legendariske grunnlegger var blant dem som signerte opprop mot Calabresis far på begynnelsen av 1970-tallet. Mannen som ble dømt til 22 år i fengsel for å ha beordret drapet på faren, ble senere en av La Repubblicas mest kjente spaltister.

Sikkerhetstiltak. Redaksjonslokalene til avisen La Repubblica ligger i et grått sekstitallsbygg ved en av Romas mange tungt trafikkerte hovedinnfartsårer. For å komme inn, må man først passere en bom, så noen væpnede vakter, deretter en sluse med stengte glassdører og en metalldetektor. Sikkerhetstiltakene er ikke uvanlige i dagens europeiske avisredaksjoner, etter karikaturkrisen og Charlie Hebdo-massakren, men når Italia i en årrekke har ligget dårlig an på indekser over hvor utsatte journalister er, det først og fremst på grunn av mafiaen. 200 av landets journalister lever med ulike sikkerhetstiltak, 20 har politibeskyttelse døgnet rundt, deriblant flere av sjefredaktør Mario Calabresis ansatte. I høst er det imidlertid en annen utfordring som har voldt redaktøren mest bry: regjeringen.

Annonse