00:00 - 30. november 2018

«Ukraina er det viktigste landet å følge med på hvis du vil vite hvordan fremtiden blir»

Historieprofessor Timothy Snyder mener Putins måte å styre på er i ferd med å spre seg til Vesten.

Mariupol, 28. november: Ukrainske soldater holder vakt på et krigsfartøy i Mariupol havn ved Azovhavet. Ukraina har innført unntakstilstand etter at den russiske marinen tok tre ukrainske fartøyer i arrest. Timothy Snyder tror vi kommer til å se mye av dette fra Russland fremover: – Små og få konkrete handlinger, kombinert med enorme mengder propaganda. Foto: Martyn Aim/Getty Images

I Alserbachstrasse i Wien ligger en butikk med bilde av Pinocchio over inngangen. Forretningen, som ligger rett ved det anerkjente Institutt for humanvitenskaper, heter Buratino – som er navnet på den russiske versjonen av fortellingen om Pinocchio, og en vri på det italienske ordet for dukketeaterfigurer som kontrolleres av den som trekker i trådene. Med store bokstaver får potensielle kunder beskjed om hva som selges: «Russiske spesialiteter». Med litt velvilje kan butikken fungere som en oppsummering av den amerikanske historikeren Timothy Snyders siste bok, Veien til ufrihet, som handler om hvordan liberale demokratier aktivt motarbeides. Hvem som trekker i trådene i den forestillingen, kommer klart frem i Yale-professorens utlegning. Det er Vladimir Putin, og den siste uken er hans spesialiteter blitt fremvist på den internasjonale scenen klarere enn på lenge: Søndag tok den russiske marinen tre ukrainske fartøyer som befant seg i Kertsjstredet, i arrest. Tre ukrainske sjømenn er skadd etter å ha blitt skutt. Flere er fengslet. Onsdag innførte Ukraina unntakstilstand. Russland hevder det dreier seg om en provokasjon fra Ukrainas side. Ukraina kaller det en krigshandling i farvann der begge land har rett til å ferdes. Hva har skjedd? Hvem har rett? Og hva blir konsekvensene?

Der EU og Russland kolliderer. – Ukraina er det viktigste landet å følge med på hvis du vil vite hvordan fremtiden blir, sier Timothy Snyder. Den amerikanske historikeren sitter i en svart skinnstol i det elegante biblioteket inne på Institutt for humanvitenskaper, der han har et gjesteopphold frem til sommeren. Han skal straks forklare hva han mener om den siste ukens dramatiske tilspissing av konflikten mellom Russland og Ukraina, men vil ha et par grunnleggende saker på plass først: Ukraina handler om Europa og EU.

– Enten vi ser på Maidan-opprøret høsten 2013, etter at signeringen av en samarbeidsavtale med EU ble avlyst, den russiske invasjonen av Krim i 2014, eller det som har skjedd den siste uken, er Ukraina stedet der EUs normaltilstand kolliderer med Russlands ønske om å endre verden. Russland har erklært at EU ikke burde eksistere. Det er bakgrunnen for alt Russland gjør i forhold til Ukraina, sier Snyder. Med det i bakhodet kan vi gå videre til dagens situasjon.

Annonse