00:00 - 07. september 2018

Ny EFSA-avgjørelse holdes hemmelig

Sist uke gikk det rykter i lakselandet om en ny rapport fra det europeiske mattrygghetsorganet EFSA. Ekspertene skulle vurdere mulige helseskader av dioksiner og dioksinlignende PCB i fôr og mat. Det ble hvisket at grenseverdien for disse miljøgiftene lå an til å bli senket. Dette har stor betydning for sjømatnasjonen Norge, siden fisk er hovedkilde til miljøgiftene i kostholdet. Rapporten ble bestilt i 2015 og er utsatt to ganger. Nå er rapporten utsatt igjen. En talsperson for EFSA sier at de vil «invitere interesserte eksperter til et møte (workshop)», hvor «metodologi og resultatet av uttalelsen blir diskutert». EFSA-eksperter opplyser til Morgenbladet og Harvest at de har fått munnkurv. Norske myndigheter skal være orientert om saken. Helle Katrine Knutsen, som er en norsk representant i komiteen, vil ikke kommentere, men henviser til EFSA, som ikke vil opplyse mer. Vi venter i spenning.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse