Annonse
00:00 - 14. september 2018

Det mest oppsiktsvekkende i rapporten om Norges Libya-engasjement i 2011 er et forslag om grunnlovsendring, skriver Tove Gravdal.

Det mest oppsiktsvekkende i rapporten om Norges Libya-engasjement i 2011 er et forslag om grunnlovsendring, skriver Tove Gravdal.

Ikke del av planen: Natos bombing var avgjørende for at diktatoren Muammar al-Gaddafi falt, fastslår Libya-utvalget, men kan ikke fastslå sikkert at militæroperasjonen er skyld i dagens kaos i Libya. Her er Gaddafi i hovedstaden Tripoli i september 2009. Foto: Ben Curtis / AP / NTB scanpix
Annonse

Det kom ingen bomber – i metaforisk forstand – da tidligere utenriksminister Jan Petersen torsdag presenterte rapporten om Norges deltagelse i Libya-operasjonene i 2011. Der Afghanistan-rapporten for to år siden nærmest avkledde både militær og sivil innsats, og reiste spørsmål ved om norske agenter hadde bidratt til brudd på folkeretten, peker Libya-utvalget på mindre alvorlige og mer kjente feilskjær. Rapporten er likevel viktig.

Norske jagerfly slapp 588 bomber over Libya i løpet av drøyt fire måneder i 2011. Det utgjorde ti prosent av alle bombene i Natos luftoperasjon. Det første toktet fant sted 24. mars, bare én uke etter at FNs sikkerhetsråd hadde vedtatt en resolusjon som ga det folkerettslige grunnlaget for operasjonen. Resolusjonen åpnet for å ta i bruk «alle nødvendige midler» for å beskytte sivile som var truet av diktatoren Muammar al-Gaddafis styrker.

Utvalget peker på at norske myndigheter hadde liten forståelse for situasjonen i Libya, hvor et væpnet opprør mot Gaddafi hadde startet i februar 2011. I stedet for å utarbeide et eget skriftlig grunnlag for å bidra militært i Natos operasjon, lente Jens Stoltenbergs regjering seg ensidig på virkelighetsbeskrivelsen i FN-resolusjonen. Regjeringen hadde heller ikke noen klar exit-strategi.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt