00:00 - 03. august 2018

– Reformen kan bety slutten på internett som vi kjenner det

Paul McCartney, David Guetta, Google og Stephen Fry krangler om opphavsrett i EU.

Skuffet: Willy Martinsen i komponistorganisasjonen TONO hadde håpet reformen ville bli vedtatt i begynnelsen av juni.

Forestill deg at du har funnet en nyhetsartikkel du har lyst til å diskutere på Facebook. Du skal laste den opp, men idet det lille utdraget av artikkelen skal legge seg fint med bilde, overskrift og ingress på toppen av veggen din, popper det en beskjed opp på skjermen som sier «Beklager, ingen lisens funnet for artikkelen du vil dele. Hva med å snakke om været i stedet?».

Slik hevder Julia Reda, som representerer det tyske Piratpartiet i Europaparlamentet, netthverdagen din kan bli om en ny, omdiskutert opphavsrettsreform blir vedtatt. Reformen skal styrke opphavsretten på nettet, men Reda mener den vil kunne forby memer og gifer, sensurere vanlige nettbrukere og hindre deling av lenker. Hun har gjort motstand mot reformen til sin fremste kampsak, og med det skaffet seg en skokk fans – og fiender.

– Det er ingen tvil om at den vil begrense den frie informasjonsflyten, sier hun til Morgenbladet.

Annonse