Annonse
00:00 - 06. juli 2018

– Natos verdier er under press

President Donald Trump opphever avtaler, innfører toll og ydmyker USAs allierte. Norges utenriksminister forbereder seg på det mest kritiske Nato-toppmøtet på mange år.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide fra Høyre I samtale med Morgenbladet om hva Trumps tid som president gjør med Nato, grunnpilaren i norsk sikkerhetspolitikk, og de multilaterale ordningene som Norge lener seg tungt på.
Annonse

Natos nye hovedkvarter i Brussel er endelig pusset ferdig. Her er generalsekretær Jens Stoltenberg klar til å ta imot 29 statsledere i verdens mektigste forsvarsallianse onsdag og torsdag i neste uke. Normalt er Natos toppmøter annethvert år en rituell øvelse i samhold. I år er det stor risiko for at USAs president Donald Trump vil sørge for splittelse i stedet for samhold.

– Det transatlantiske båndet er under press, fordi amerikanerne på flere områder har valgt ikke bare bilateralisme, men unilateralisme, sier Ine Eriksen Søreide, Norges utenriksminister siden oktober i fjor, og før det forsvarsminister i fire år. Hun viser til at Trump har trukket USA ut av Parisavtalen om klima, atomavtalen med Iran og innfører tollsatser på varer i strid med avtaleverket inngått i Verdens handelsorganisasjon (WTO). Trump gjør dette i tråd med sitt slagord America First, hvor USAs interesser er overordnet globale interesser.

– Det at USA nå trekker seg ut av en del avtaler og det multilaterale systemet, gjør noe med den generelle stemningen, sier Søreide.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse