00:00 - 15. juni 2018

Kreft! Genteknologi! Krise! Neida. Eller, hvem vet?

Kan genredigeringsteknologien kjent som Crispr-Cas9 forårsake kreft? Diskusjonen går, for et par studier publisert denne uken har vist at teknologien fungerer best dersom et gen som beskytter mot cellemutasjoner er skrudd av. Kreft er som kjent bare et annet ord for løpsk cellemutasjon. Nyheten fikk aksjen til flere genteknologiselskaper til å krasje, men det kan være greit å ikke selge huset helt ennå. Forskerne strides om hvor viktig funnet er: Er det faktisk en årsakssammenheng – skrur Crispr-teknologien av beskyttelsesgenet, kjent som P53? Hvorfor har ikke dyrene man har testet Crispr i til nå fått kreft, dersom dette stemmer? Det er verdt å huske at forskning er som politikk: Ikke alle utspill på Politisk kvarter blir vedtatt politikk, og ikke alle enkeltstudier blir stående. Morgenbladet følger saken.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse