Annonse
00:00 - 29. juni 2018

«Du kan ikke sutre deg til dame»

En av fire norske menn ender opp uten barn. Er det kvinnene som er blitt for kresne i takt med at likestillingen har gitt dem økt valgfrihet?

Umoderne menn: Mennene som faller utenfor kjærlighetslivet, må forandre seg, mener psykolog Peder Kjøs. – Kanskje blir de nødt til å skaffe seg en utdannelse, begynne å potte planter og kjøpe klærne sine selv.
Annonse

Hør Sissel Gran om menn ingen vil ha på Morgenbladets podkast:

En horde med bitre, ensomme, enslige menn. Er det fremtiden? I sitt essay om vanskelige tider for «hæin Gunnar på Mo» skriver psykolog Sissel Gran om det økte antallet menn som faller utenfor familielivet. For 30 år siden var 14 prosent av mennene og 10 prosent av kvinnene barnløse ved 45 års alder. Siden den gang har antallet barnløse menn eksplodert. En av fire menn i dag får ikke barn. Kvinneandelen har på samme tid økt minimalt, til 13 prosent. Hva har skjedd?

Rent forplantningsmessig sett skyldes gapet en økning i antall flerkullsfedre ­– altså menn som får barn i flere runder, med flere kvinner. Færre menn enn før står altså for befruktningen av alle kvinner, mens noen menn faller helt utenfor.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse