Annonse
00:00 - 11. mai 2018

Norsk ekspert på gift i laks får refs av EU-organ

Anne-Katrine Lundebye, som er Norges ledende ekspert på giftstoffer i laks, skulle ha opplyst om mulige interessekonflikter. Det konkluderer EUs mattrygghetsorgan Efsa.

Får kritikk: Seniorforsker ved Anne-Katrine Lundebye ved Havforskningsinstituttet, tidligere Nifes, skulle ha informert om at forskningen hennes var finansiert av lakse- og fôrnæringen, mener EUs mattrygghetsorgan Efsa. Foto: Eivind Senneset / Dagens Næringsliv
Annonse

Anne-Katrine Lundebye er en viktig person i norsk sjømatforskning. Hun er trolig Norges mest brukte ekspert på giftstoffer i laks.

De norske risikovurderingene av det syntetiske stoffet ethoxyquin, som EU vil forby men Norge forsvarer, er basert på Lundebyes forskning.

Lundebye var i ti år forskningssjef ved Norsk institutt for ernærings- og sjømatforskning (Nifes), har sittet i Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) og gjort en rekke prosjekter for det næringsstyrte forskningsfondet FHF.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse