Annonse
09:00 - 13. april 2018

Menneskerettigheter i bevegelse

– Vi må skille viktig fra mindre viktig, ellers forvitrer oppslutningen om hele systemet, sier Hanne Sofie Greve, tidligere dommer i Den europeiske menneskerettighetsdomstol.

Til revisjon – Vi er nødt til å ta inn over oss at forholdene i Europa er dramatisk endret. Menneskerettighetsdomstolen evner ikke å behandle de mest dramatiske menneskerettighetsutfordringene som vårt kontinent står oppe i, mener Hanne Sofie Greve, tidligere dommer i Strasbourg. Foto: Tor Richardsen / NTB Scanpix
Annonse

Når Europas nasjonalistiske politikere maner til motstand mot overnasjonale organers makt, er Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) i Strasbourg en av skyteskivene, særlig når det gjelder asyl og innvandringssaker.

I København er Europas justisministre denne uken samlet for å foreslå endringer i denne domstolen, som behandler brudd på den europeiske menneskerettskonvensjonen. Vertslandet Danmark har ivret for endringer som gir mer makt tilbake til nasjonalstaten, særlig i asyl- og innvandringssaker: 

Ved undersøkelse av saker knyttet til asyl og innvandring bør EMD vurdere og å ta fullstendig hensyn til effektiviteten av innenlands prosedyrer og, hvor disse prosedyrene ser ut til å fungere rettferdig og med respekt for menneskerettighetene, unngå å gripe inn med unntak av under de mest eksepsjonelle omstendigheter.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse