Annonse
00:00 - 16. mars 2018

Frps neste leder?

Hittil har Fremskrittspartiet vært høyrepopulisme light. Om Sylvi Listhaug blir neste leder, kan det endres.

Vil Frp à la Listhaug fortsatt høre hjemme i et borgerlig samarbeid? Arkivfoto: Christian Belgaux
Annonse

«Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet. Lik og del!», skrev justisminister Sylvi Listhaug på Facebook forrige søndag, og så var bråket løs. Men Kristin Clemet, leder for den borgerlige tankesmien Civita, mener Listhaug har større ambisjoner enn å bli likt, mislikt og delt. Listhaugs langsiktige ambisjon, mener Clemet, er å bli leder i Fremskrittspartiet. Det vil i så fall betinge at Frp blir et ganske annet parti enn i dag, mener hun.

– Et sånt parti vil kunne ligne mer på Dansk Folkeparti (DF), som fremstår som mer kristenkonservativt og innvandringskritisk enn Frp. DF er også mer sosialdemokratisk i den økonomiske politikken, sier Clemet.

Mer likt andre. Statsviter og populismeekspert Anders Jupskås mener Frp under Listhaugs ledelse vil komme til å ligne mer på andre høyrepopulistiske partier i Europa.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt