00:00 - 16. mars 2018

Frps neste leder?

Hittil har Fremskrittspartiet vært høyrepopulisme light. Om Sylvi Listhaug blir neste leder, kan det endres.

Vil Frp à la Listhaug fortsatt høre hjemme i et borgerlig samarbeid? Arkivfoto: Christian Belgaux

«Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet. Lik og del!», skrev justisminister Sylvi Listhaug på Facebook forrige søndag, og så var bråket løs. Men Kristin Clemet, leder for den borgerlige tankesmien Civita, mener Listhaug har større ambisjoner enn å bli likt, mislikt og delt. Listhaugs langsiktige ambisjon, mener Clemet, er å bli leder i Fremskrittspartiet. Det vil i så fall betinge at Frp blir et ganske annet parti enn i dag, mener hun.

– Et sånt parti vil kunne ligne mer på Dansk Folkeparti (DF), som fremstår som mer kristenkonservativt og innvandringskritisk enn Frp. DF er også mer sosialdemokratisk i den økonomiske politikken, sier Clemet.

Mer likt andre. Statsviter og populismeekspert Anders Jupskås mener Frp under Listhaugs ledelse vil komme til å ligne mer på andre høyrepopulistiske partier i Europa.

Annonse