00:00 - 02. mars 2018

Demokraturets tid

En ny type styresett truer demokratiet. Vår tid minner om 1930-tallet, sier Nicolas Baverez, fransk historiker, økonom og forfatter.

Leder på livstid: Kinas kommunistparti har foreslått å fjerne grunnlovsbestemmelsen som vil tvinge president Xi Jinping til å gå av i 2023. Regelen ble innført etter at Mao Zedongs enevelde tok slutt i 1976. Her er de to kinesiske lederne i suvenir-utgaver i en turistbutikk i Beijing, Mao som statue, Xi som tallerken. Xis ambisjon er å gjøre Kinas til verdens mektigste land. Foto: Greg Baker / AFP / NTB Scanpix

«2010-tallet er preget av et dobbelt sammenbrudd. Demokratiets oppløsning og et geopolitisk sammenbrudd. Det minner litt om 1930-tallet», sier Nicolas Baverez.

I januar i år utga han boken «Vold og lidenskap. Å forsvare friheten i den universelle historiens tidsalder», hvor han slår fast at demokratiske ideer og samfunn er truet av populisme og religiøs fanatisme. Boken er den siste i en rekke av bekymrede utgivelser fra Baverez’ hånd med titler av typen «å danse på en vulkan». Han ble for alvor kjent i fransk, offentlig debatt i 2003 med boken La France qui tombe. Un constat clinique du déclin français («Det fallende Frankrike. En klinisk rapport om den franske nedturen»), hvor han tegnet et dystert bilde av sitt hjemlands økonomiske og sosiale tilstand. Boken solgte i store opplag og skapte en egen -isme, deklinismen.

Med årets utgivelse tar Baverez pessimismen ut på den globale arenaen, hvor demokratiet er hardt presset innenfra, av jihadisme og populisme, og fra utsiden.

Annonse