Annonse
00:00 - 04. august 2017

Avmakt-utredningen

Yanis Varoufakis, eurosonens skinnjakkekledte opprører, har skrevet bok om den greske krisen. Den er så god at både fans og fiender vil få problemer med å legge den fra seg.

Gresk drama: Ekstraordinært møte i Syriza i det greske parlamentet i juni 2015, ledet av statsminister Alexis Tsipras. Foran på gulvet sitter daværende finansminister, Yanis Varoufakis. FOTO: Wassilis Aswestopoulos/ullstein bild/Getty Images
Annonse

I midten av juli gjorde EU-kommisjonen det klart: Hellas er så godt som friskmeldt etter syv år med streng, men nødvendig medisin. Den greske økonomien er nå så sunn at statsbudsjettets underskudd ikke lenger bryter eurosonens regler. Nyheten ble behørig dekket som en gledelig sak i internasjonale medier, riktignok som oftest med et lite tillegg på slutten av artiklene, som det man kunne lese i Financial Times: «Den greske økonomien er imidlertid fortsatt preget av en rekke problemer, IMF mener landets gjeldsnivå ikke er håndterbart, mens ungdomsarbeidsledigheten forblir svært høy».

Det finnes nemlig flere måter å beskrive ståa i Hellas på, og hvilken man velger, henger nært sammen med synet på hvordan den greske krisen er blitt håndtert. «Vi har åpenbart lagt det verste bak oss», sa den greske statsministeren Alexis Tsipras i et mye omtalt intervju i The Guardian mandag forrige uke. I en replikk dagen etter svarte hans tidligere finansminister Yanis Varoufakis at Hellas er i ferd med å bli «en ørken». Slik han ser det, er den greske økonomien bare sunn hvis man mener det er sunt å være avhengig av stadige milliardutbetalinger som går med til å dekke renter på milliardgjelden.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse