Annonse
00:00 - 21. juli 2017

Oppdrag: Redd kaffen!

Vi vil ha idealplanter, men når regnskogen forsvinner, trenger vi ville slektninger og genetisk variasjon.

Kaffeseremoni: Kaffeplanten kommer fra Etiopia. Dine morgenritualer med kaffekoppen er ingenting mot etiopernes kaffeseremonier. Foto: Eric Lafforgue/Getty Images
Annonse

Vi nordmenn er muligens ikke født med kaffekoppen i hånden, men før vi når graven, har vi rukket å helle i oss mer kaffe enn de aller fleste andre her i verden. Selv om vi bare har 0,07 prosent av verdens befolkning, importerer vi 0,5 prosent av verdens kaffeproduksjon. Finnene er de eneste som slår oss i kaffedrikking.

Men Norge er ikke kaffens hjemland, om noen skulle tro det. Kaffebusken kommer fra fjellregnskogen i Etiopia, et land som tar sin kaffe og sine gjester på alvor. Når gjestene ankommer, begynner man å riste kaffebønnene, når de er ferdig ristet, bæres de rundt, så alle kan sette pris på den fantastiske duften av nyristet kaffe. Så males kaffen, kokes og serveres, det brennes gjerne litt røkelse også i denne kulturelt viktige kaffe­seremonien.

 

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.