00:00 - 21. juli 2017

Aslak Bonde om Frps innvandringsretorikk

Frp kan vinne stort på innvandrings­retorikken sin, selv om det nesten ikke kommer flyktninger, skriver Aslak Bonde.

Mandag demonstrerte EUs utenriksministre nok en gang sin avmakt i arbeidet med å stanse flyktningstrømmen over Middelhavet. Vedtaket om å forby salg av gummibåter og påhengsmotorer til Libya må sees som en rent symbolsk handling, og det kom som en erstatning for alle de effektive tiltakene EU-landene ikke har blitt enige om i de siste to årene.

Italia har hittil i år tatt imot nesten 90 000 flyktninger, hovedsakelig fra Libya. Mottaksapparatet er fullstendig sprengt, og noe må gjøres fort. Italias regjering viser til at det i år er 16 prosent flere flyktninger enn i fjor, og sier at den nå vurderer å avvise båtene som har plukket opp flyktninger på Middelhavet – selv de båtene som opereres av EUs egne grensestyrker og av frivillige hjelpeorganisasjoner.

Flyktningkrisen i Italia står i en sterk kontrast til situasjonen i Norge. Det kommer færre asylsøkere enn på mange år over grensen. En av mange konsekvenser er at det for tiden er lite politisk debatt om innvandring. Alle Frp-motstandere gleder seg.

Annonse