Annonse
00:00 - 02. juni 2017

Tukling med gener

Nei, vi kan ikke designe Einstein-babyer, men vi bør kanskje snakke mer om hvorfor ikke.

Oppgradere babyen? En forskergruppe har påvist 47 gener med betydning for intelligensen vår, men advarer mot å bruke resultatene i forsøk på å gjøre oss smartere. Foto: Emma Kim / Getty Images
Annonse

De siste ukene har debatten rast om Downs syndrom, abort og fullverdige liv, både i denne avisen og andre medier, utløst av en uttalelse fra filosofi-stipendiat Aksel Braanen Sterri. Diskusjonen har vært interessant, men også preget av et påfallende paradoks: Selektiv abort av fostre med påvist Downs syndrom har vært en tilgjengelig mulighet i mange år. Samtidig får Sterri mye oppmerksomhet som eksponent for transhumanismen, en ideologi som ønsker å bruke teknologi for å oppgradere mennesket til en ny og bedre utgave av oss selv. Det er som om man trengte en gammel og velkjent debatt som et prisme for å få øye på hva transhumanismen egentlig står for. Men det er først når man ser for seg dette menneskesynet anvendt på helt nye dilemmaer, at konturene av potensielt virkelig radikale endringer i vår tilværelse trer frem.

Skuer vi til forskningsfronten, ble det nylig publisert en studie i prestisjetunge Nature Genetics, som trolig vakte interesse hos transhumanistene. En stor meta-analyse av 78 308 individer knyttet genetisk variasjon i 47 ulike gener til intelligensnivå hos mennesker. Selv om det er kjent at arv er viktig for intelligens, har man hittil hatt vanskelig for å påvise de involverte genene, fordi studiene har vært for små, men når tallene blir store nok, kommer resultatene som forventet.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse