Annonse

Annonse

00:00 - 21. april 2017

Draps­algoritmen

Det er ingen grunn til bekymring.

Katastrofe: Sånn kan det se ut hvis toget stuper ut i Mjøsa. Montasje: Christian Belgaux

Knapt en uke etter togkatastrofen ved Lillehammer som krevde 145 menneskeliv, hagler anklagene i alle retninger.

Mange mener at NSB burde ventet med å innføre førerløse tog på grunn av de mange ulykkene knyttet til selvstendige kjøretøy den siste tiden. Det hevdes at også NSB-togene er bygget på den samme AI-algoritmen som har fått skylden for Tesla-massakren i Chicago i januar, hvor en bil gikk berserk i en folkemengde, og rotorbladnatten i London, hvor tusenvis av byens duer ble drept av droner.

Nå gjelder det å holde hodet kaldt. Det er ikke bevist at noen av disse hendelsene henger sammen.

Programmeringsfeilen som gjør at vaktdroner kan forveksle duer med terrorister en mørk regnnatt, er en helt annen enn feilen som nylig fikk alle heisene i Den europeiske sentralbankens kvarter i Frankfurt til å kræsje i bakken. Og den igjen er noe helt annet enn feilen som fikk NSB-toget fra Oslo til Trondheim til å akselerere til 270 km/t og ramle ned i Mjøsa. Alle som kan noe om IT forstår at dette ikke henger sammen. Løsningene er utviklet på ulike tidspunkter av ulike IT-selskaper. Ideen om en slags «draps­algoritme» som gjør hverdagslige maskiner om til dødsfeller er en mediemyte.

Lese mer?

UKEPASS
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse