00:00 - 24. mars 2017

Nei, vi trenger ikke flere barn

«Europa trenger flere barn», fastslo Aftenposten på forsiden onsdag. Det er feil.

Påstanden er begrunnet med at folketallene i en del europeiske land synker, og at det derfor med tiden kan bli for få som betaler skatt og bidrar i omsorgssektoren. Men hvis man virkelig vil påstå at det fødes for få barn i Europa eller Norge, slik også Kåre Willoch gjentatte ganger har gjort, må man manne seg opp til å uttale forutsetningen som svever som en usynlig parentes i Aftenpostens overskrift: At Europa trenger flere hvite barn.

For som man kan se i alle medier hver eneste dag, er det ingen manko på mennesker som vil komme til Europa. Det er heller ikke slik at det er noen fare for global folkemangel. Snarere tvert imot. Verdens befolkning øker med to–tre millioner i uken.

Om man skal hevde at det fødes for få barn her, må man altså forutsette at mennesker med lys hud er unikt velegnet til å bo i Europa. Eller for å dra det helt ned på bakken: At jeg egner meg bedre som innbygger i Norge enn min nigeriansk-ukrainske kollega, fordi – og bare fordi – jeg har to foreldre fra Nordstrand.

Hvis du er villig til å si alt dette først, kan du gjerne fortsette å hevde at Europas kvinner må føde flere barn. Men om det klør litt i halsen å spesifisere at det er hvite barn som etterlyses, kan du bli med på et tanke­eksperiment.

Et nyfødt barn bidrar ikke til samfunnet i det hele tatt, om vi ser helt nøkternt på det. Ja, til de er godt oppe i 20-årene, er de fleste europeere rene utgiftsposter for både storsamfunnet og sine foreldre. Hva kunne vi vel ikke oppnådd om vi var like rause med penger og tålmodighet overfor dem som kommer til Europa fra andre verdensdeler?

La oss for ryddighetens skyld sette skjæringspunktet for når ungdommen begynner å yte, ved 20 år. De første tre årene av livet bruker de til å lære å kle på seg og spise med kniv og gaffel. Dette kan innvandrerne allerede, så vi kan trekke fra tre år for deres del. For hvert nye menneske landet angivelig trenger, kan vi altså budsjettere med 17 ganger årskostnaden for et innfødt barn. Alle som har kjøpt en Canada Goose-jakke, vet at vi snart kommer opp i temmelig heftige summer.

Selv med virkelig ambisiøs undervisning i både norsk, samfunnsfag, langrenn og alt annet som må til for å bli en velfungerende borger, kunne det fort tenkes at det ble noen kroner igjen. De kunne for eksempel gå til å løfte lønnsnivået for alle jobber innen helse og omsorg, så de ble mer fristende for innbyggere både herfra og derfra.

EH

Når krybben er tom

I en meningsmåling publisert hos Dagens Næringsliv denne uken har Senterpartiet (10-15 prosent) kommet opp på samme nivå som Fremskrittspartiet (9-13 prosent). Harald Tom Nesvik (Frp) mener dette viser at Senterpartiet har «prikket inn formen for tidlig». Vi legger dette på minnet til senere i valgkampen, når partiene begynner sin faste klaging på at politikken dekkes som om det var et hesteveddeløp. Det viser seg at politikerne er et hestehode foran, også her.

SI

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse