Annonse
00:01 - 13. januar 2017

Verdig debatt

Norges gjenopprettede forhold til Kina kan åpne nye veier for fredsdiplomati i Afghanistan.

Ny omdreining: Dette skal være medlemmer av Den islamske staten (IS) og Taliban som er arrestert av afghanske sikkerhetsmyndigheter i Jalalabad 6. desember. At IS får fotfeste i Afghanistan, kompliserer fredsfremstøtene. Foto: Haroon Sabawoon/Anadolu Agency/Getty Images
Annonse

I en uke hvor verdens snart mektigste mann sammenligner landet han skal lede med Nazi-Tyskland og fører politisk debatt ned til et historisk lavmål, er det vanskelig å konsentrere seg om dette: Hva lærte vi av 15 års krigføring og forsøk på statsbygging i Afghanistan? Hvilke feil må aldri gjentas?

I standhaftig trass mot trumpifiseringen av det politiske ordskiftet er det slike spørsmål Stortingets utenriks- og forsvarskomité nå skal grave seg ned i. Grunnlagsdokumentet er den historiske Afghanistan-rapporten fra sist sommer, skrevet av et fagtungt utvalg ledet av Bjørn Tore Godal. Rapporten er banebrytende, ingen andre land har på samme måte evaluert sivil og militær innsats i Afghanistan etter intervensjonen der i 2001. Tirsdag denne uken redegjorde utenriksminister Børge Brende og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide, Godal-kommisjonens oppdragsgivere, for sine syn på rapportens konklusjoner. Nå skal den altså diskuteres i komiteen, før det blir åpen debatt i stortingssalen.

«Det er en god ting med en bred behandling i Stortinget», sa utvalgsleder Godal til Morgenbladet etter redegjørelsene, mens han uttrykte et forsiktig ønske om at utenriks- og forsvarskomiteen tar opp de spørsmålene som Brende og Søreide ikke snakket om tirsdag.

Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt