Annonse
00:01 - 13. januar 2017

Verdig debatt

Norges gjenopprettede forhold til Kina kan åpne nye veier for fredsdiplomati i Afghanistan.

Ny omdreining: Dette skal være medlemmer av Den islamske staten (IS) og Taliban som er arrestert av afghanske sikkerhetsmyndigheter i Jalalabad 6. desember. At IS får fotfeste i Afghanistan, kompliserer fredsfremstøtene. Foto: Haroon Sabawoon/Anadolu Agency/Getty Images
Annonse

I en uke hvor verdens snart mektigste mann sammenligner landet han skal lede med Nazi-Tyskland og fører politisk debatt ned til et historisk lavmål, er det vanskelig å konsentrere seg om dette: Hva lærte vi av 15 års krigføring og forsøk på statsbygging i Afghanistan? Hvilke feil må aldri gjentas?

I standhaftig trass mot trumpifiseringen av det politiske ordskiftet er det slike spørsmål Stortingets utenriks- og forsvarskomité nå skal grave seg ned i. Grunnlagsdokumentet er den historiske Afghanistan-rapporten fra sist sommer, skrevet av et fagtungt utvalg ledet av Bjørn Tore Godal. Rapporten er banebrytende, ingen andre land har på samme måte evaluert sivil og militær innsats i Afghanistan etter intervensjonen der i 2001. Tirsdag denne uken redegjorde utenriksminister Børge Brende og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide, Godal-kommisjonens oppdragsgivere, for sine syn på rapportens konklusjoner. Nå skal den altså diskuteres i komiteen, før det blir åpen debatt i stortingssalen.

«Det er en god ting med en bred behandling i Stortinget», sa utvalgsleder Godal til Morgenbladet etter redegjørelsene, mens han uttrykte et forsiktig ønske om at utenriks- og forsvarskomiteen tar opp de spørsmålene som Brende og Søreide ikke snakket om tirsdag.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse