Annonse

Annonse

00:00 - 06. januar 2017

Ti år med dialog

Norge har ikke gitt opp håpet om å bidra til forhandlinger mellom Taliban og Afghanistans regjering.

Lørenskog 2015: Den afghanske regjeringens utsendinger til Oslo Forum i 2015, hvor de møtte Taliban-representanter. Fra venstre viseutenriksminister Hekmat Karzai, nåværende transportminister Anwar-ul-haq Ahadi, kvinneminister Husn Banu Ghazanfar, tidligere leder for underhuset i det afghanske parlamentet, tidligere visepresident Yunus Qanooni og parlamentsmedlem Mohammad Mohaqiq, som ledet delegasjonen. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

Da Alf Arne Ramslien sluttet som fredsdiplomat i 2010, ble arbeidet videreført i UD, slik at det norske fredsengasjementet i Afghanistan nå har pågått kontinuerlig i snart ti år.

I juni 2013 ble dette diplomatiet for første gang offentlig kjent. Daværende utenriksminister Espen Barth Eide bekreftet overfor VG at han høsten 2012 hadde tatt imot lederen av Talibans politiske kommisjon, Sayed Muhammad Tayeb Agha, på sitt kontor i Oslo. Det skal ha vært det første møtet Agha hadde med en utenlandsk minister, ifølge Godal-rapporten. Agha gikk i 2015 av som leder for den politiske kommisjonen og som leder av Taliban-kontoret i Qatars hovedstad Doha, opprettet i 2013.

I juni 2015 ble det kjent at fire kvinner, to parlamentarikere og to representanter fra det afghanske High Peace Council, møtte Taliban-utsendinger i Oslo. Representanter for regjeringen og Taliban møttes også samme måned under UDs årlige fredsmeglermøte Oslo Forum i Lørenskog. I september 2015 sa utenriksminister Børge Brende til VG at Norge står til disposisjon for partene dersom de ønsker en fasilitator for den videre prosessen.

HER !

Annonse