Annonse

Annonse

00:00 - 25. november 2016

Sten Inge Jørgensen om internasjonalt samarbeid etter Trump

Vi trenger et oppdatert­ mentalt verdensbilde, skriver Sten Inge Jørgensen.

En gjenganger i sosiale medier er verdenskart hvor landområdene ikke er merket med navn på statsdannelser, men med hvilke fordommer som er heftet ved deres befolkning. Urversjonen finnes i gamle barnebøker, hvor skandinavene går på ski, franskmennene bærer på en pariserloff, mens spanjolene har siesta. Når man er vokst fra slike klisjeer, kan man more seg med mer raffinerte eller humoristiske versjoner. Huffington Post publiserte nylig «The World according to Donald Trump» hvor store deler av verden ganske enkelt var merket med «muslimer». Selv over Grønland sto det skrevet «Eskimo-muslimer».

 

Vi som er vokst opp i etterkrigstidens Norge, er langt fra noen ensartet gruppe, men et flertall har nok hatt en forestilling om at de vestlige landene står for orden og modernitet, mens resten av verden må dele på kategorier som «nød og elendighet», «diktatur», «primitiv», «krig og uro», et cetera. Vi har sågar kunnet peke på bevis for vår overlegenhet, i form av materiell velstand, individuell frihet og demokratisk styresett.

Lese mer?

UKEPASS
59,-
per utgave
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 199,-
per måned
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Inkluderer eAvis og tilgang til hele arkivet med over 50 000 artikler.

Annonse