Annonse
00:00 - 04. november 2016

Karakter: Ikke bestått

Norlights Education AS er et raskt voksende privatskolekonsern drevet av tyrkiske gülenister i Norge. Morgenbladets undersøkelser ved deres prestisjeskole i Drammen viser oppblåste elevtall og tre politianmeldelser for vold mot barn. To personer beskylder nå skolen for signaturforfalskning.

Direktøren for det hele: Fatih Mehmet Deveci (27), en fysioterapiutdannet Oslo-gutt, står sentralt i Gülen-bevegelsens satsing på privatskoler i Norge. Han kan i dag kalle seg konsernsjef, deleier, rektor, styreleder og rådgiver for en rekke skoler.
Annonse

For noen uker siden fikk Emek Günyüzlü et brev i posten. Det gjaldt noen kommentarer han hadde skrevet på Facebook. «Ærekrenkende aktivitet på internett. Varsel om rettslige skritt», sto det.

Det fremgikk at Drammen montessoribarnehage, Drammen montessoriskole, Stavanger montessoriskole, og Northern Lights International School i Oslo, hadde følt seg krenket av hans kommentarer. Skolenes advokat, Carl Bore, hevdet han var pliktig å betale 100 000 kroner i oppreisning, om han ikke «diskret» slettet skribleriene fra Facebook.

Günyüzlü syntes henvendelsen var pussig. Kommentarene hadde riktig nok vært drøye, han hadde vært i Tyrkia da statskuppet i sommer fant sted og sett militære skyte inn i folkemengden. Han leste at gülenist-bevegelsen, det dulgte nettverket som dyrker Fethullah Gülen, fikk skylden. På et norsktyrkisk forum kalte han dem «landsforrædere», og skrev at skolene de driver rundt om i verden burde «okkuperes».

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse