00:00 - 26. august 2016

Nødrop fra Auditorium 1

«Kjære nye student. Velkommen, og tusen takk for pengene vi får for å ha deg her. Dessverre har vi som mål å bli et internasjonalt ledende forskningsuniversitet, så vi må nesten prioritere det fremfor å gi deg skikkelig undervisning.»

Undervisningsplikt: Det kan være karriere-selvmord for en forsker å bruke tid og energi på studentene. Kanskje frister det heller ikke så mye, når det tas inn så mange studenter at selv en forelesning om Platons dialoger må bli monolog.

«Sjukt.»

Vi har akkurat forsert døren til Auditorium 1 i Georg Sverdrups hus på Universitetet i Oslo (UiO). Ordet glipper ut av en student i burgunderrød, utvasket hettejakke, han hever øyenbrynene til venninnen mens folk stimler rundt ham. Det er mandag, studiestart, og de 500 setene i auditoriet er for lengst tatt. Inn den ene døren er køen flere titalls meter lang. De står i trappen, henger over rekkverk, lener seg mot vegger. Summingen er høyere enn på en middels konsert under Øyafestivalen.

– Ja, som dere ser, blir det veldig fullt her, flere enn det er plass til. Men det er ikke lov å sitte i trappene. De er rømningsveier, melder foreleser Øyvind Rabbås mens han skuer ut og opp.

Annonse