Annonse
00:00 - 13. mai 2016

Vondt i viljen

Nye funn kan tyde på at en av de mest populære og best funderte sosialpsykologiske teoriene er feil. Bak kan det ligge en vitenskapelig systemkrise. Kan vi overhodet stole på forskning?

Fristelser og selvkontroll: I snart tyve år har fenomenet egosvekkelse stått sentralt i psykologien.
Annonse

«Det gode som jeg vil, gjør jeg ikke, men det onde som jeg ikke vil, det gjør jeg», skrev Paulus i sitt brev til romerne. Psykologer har i snart tyve år trodd at de hadde en slags forklaring på dette velkjente misforholdet mellom intensjoner og adferd: Viljestyrken fungerer som om den er en fysisk muskel: Noen er sterkere enn andre, men vi blir alle slitne rett etter høy belastning. På samme måte er selvkontroll en begrenset ressurs, som tappes for energi når vi anstrenger oss. Hvis du har brukt masse krefter på å motstå kakestykket til fredagskaffen på jobben, kan det bli litt vanskeligere å unnslippe potetgullbollens gravitasjonsfelt under Gullrekka.

Men nå brer tvilen om seg i forskningsmiljøene: Kan alt sammen være feil? Var kanskje den tilsynelatende solide evidensen for den store teorien om selvkontroll kun produktet av at en masse studier, mange av dem små eller svake, som viste effekten, er blitt publisert, mens funn som gikk i andre retninger er blitt lagt i skuffen?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse