Annonse

Annonse

00:00 - 18. mars 2016

«Ingen av Guds gaver er gitt for alltid»

Abort er blitt «folkemord» i det moderne Polen. Et totalforbud mot abort blir kanskje neste slag i den polske kulturkrigen. 

Kvinnehistorie: Fotograf Laia Abril har lenge arbeidet med prosjeketet On Misogyny, der hun blant annet dokumenterer abort og prevensjon i et historisk perspektiv. Bildet av ulike abortinstrumenter er tatt på Museet for prevensjon og abort i Wien. Det viser blant annet en skyllesprøyte brukt for å sende såpe opp i livmoren - en prosedyre som ofte tok livet av kvinnen også. Foto: Laia Abril/Institute

Setter man seg inn i en taxi i Warszawa og sier «hipster square» til sjåføren, vet han umiddelbart hvor man skal. Plac Zbawiciela. Strøket der mennene gror langt skjegg, brillene er store og man bestiller øl med hvilken smak som helst – jordbær? vanilje? banan? – fra små lokale bryggerier på landsbygda.

Her vanker den første generasjonen født i polsk demokrati.

De ble unnfanget på nittitallet. De gikk på ungdomskolen i starten av det nye millenniet. De forteller om lærere som anbefalte kalendermetoden som beste prevensjonsmetode. Na zdrowie! Skål. De forteller om søndagsmorgenen de våknet opp, fortsatt fulle, kurwa, å faen, etter et kondomløst one-night-stand. Om da de kjøpte angrepillen EllaOne av en veterinær for 500 zloty – cirka 1000 kroner – i et desperat øyeblikk. Det var kanskje disse urbane kidsa utenriksministeren siktet til da han sa at «syklister og vegetarianere som bare bruker fornybar energi, og som kjemper mot ethvert tegn på religion», truer Polens verdier.

HER !

Annonse