00:00 - 01. april 2016

Fantastiske forelesere: Dette er stillingen

Nesten 7000 har stemt. Her er favorittene så langt i Morgenbladets kåring av landets beste formidlere.

Foto: Getty Images

Stemmefordeling

Over 100 stemmer:

 • Jostein Halgunset, NTNU 381
 • Arild Bleksaune, NTNU 336
 • Elisabeth Innselset, HVO 250
 • Morten Kjelland, UiO 221
 • Levi Geir Eidhammer, UiA 206
 • Linda Dyrlid, NTNU 201
 • Ole Petter Hjelle, Høyskolen Kristiania 199
 • Lars Helle, UiS 186
 • Benja Stig Fagerland, BI, HK mfl. 163
 • Michael Alvarez, UiB 158
 • Jens Elmelund Kjelsen, UiB 157
 • Jonny Hisdal, Norges idrettshøyskole 157
 • Are Raklev, UiO 118
 • Fridunn Tørå Korsrud, UiA 111
 • Ivar Flø, Politihøgskolen 101
 • Magnus Thunes Jensen, UiA 101

Nominert av tre eller flere:

 • Ole Petter Hjelle, Høyskolen Kristiania 8
 • Benja Stig Fagerland, BI, HK m.fl 6
 • Åshild Miland, UiT 4
 • Jonny Hisdal, Norges idrettshøyskole 
 • 4 Linda Dyrlid, NTNU 3
 • Nicolay GauselHøgskolen i Østfold 3
 • Terje Tvedt   UiO/UiB 3
 • Tone Selboe UiO 3

Nominasjonene fortsetter å renne inn til Morgenbladets foreleserkåring. Over 240 nominasjoner er kommet inn så langt, 25 institusjoner er foreløpig representert, og ennå er det er det to uker igjen til fristen for å nominere går ut den 15. april. Det er allerede mulig å stemme på de nominerte. Det er juryen som til slutt bedømmer og velger hvem som havner på den endelige listen, men vi har smugtittet litt i nominasjonsbunken.

 

Jostein Halgunset på medisin ved NTNU, leder foreløpig stemmeopptellingen med 381 stemmer. Kasper Schei, som har nominert Halgunset, skriver i begrunnelsen at han «gjer døra inn til disseksjonssalen brei og vid for nervøse førsteårstudentar», og at han «ikjøtar dei daude faga anatomi og latin (som einaste undervisar!) til ei levande og spennande eventyrsreise gjennom menneskekroppen». Fyndig ordbruk, overraskende vendinger og gripende perspektiver er karakteristisk for denne «gråhåra, polyglotte og artige trønderen», som beskrives som et forbilde, både som en far og en guddom. Intet mindre.

 

Nominasjonsbunken skal reduseres i to omganger, først til cirka 40 og deretter til 10, som så presenteres i avisen. Det ingen automatikk i at det er de 40 med flest stemmer som plukkes ut til videre vurdering i juryen, og det er da også mange «verdens beste foreleser, rett og slett» i bunken. Noen ord og karakteristikker går imidlertid igjen. Opplevelsen av å bli sett er åpenbart viktig. Selv om det å telle antall stemmer og nomineringer er utilstrekkelige utvalgskriterier med store muligheter for manipulering, så er de foreløpig de beste vi har.

Jostein Halgunset, hvis nominasjon er av de mer artikulerte, leder altså den høyst midlertidige stemmeopptellingen. Men Ole Petter Hjelle fra Høyskolen Kristiania, er nominert flest ganger. Åtte personer har nominert ham med hver sin begrunnelse. «Et godt bilde på hvordan Ole Petter er som foreleser er hvordan han får cirka 100 elever til å føle at «jeg» blir sett», skriver Simen Knutson. Denne begrunnelsen her, fra underskriften «Feda», sjarmerte ­juryens sekretariat i Morgenbladet:

 

«Jeg trengte aldri vekkeklokke for å komme meg opp til forelesningene til Ole Petter, han fikk selv sauene til å forstå anatomi og fysiologi med sine språklige bilde. Du føler deg ikke dum uansett spørsmål og både den tryggheten og interessen han skaper i timene, så er hans forelesninger de ENESTE jeg har turt å rekke opp hånden blant 200 elever (ellers er jeg stille og bare følger med). Og han husker deg, tro meg, for vi møttes tilfeldig sommer 14 i Tønsberg da jeg var på jobb ikledd hvit uniform dekket med fiskejuice mens han spiste sushi med kona. Han husket også navnet mitt og presenterte oss for hverandre før vi rakk å slå av en kort prat og jeg måtte løpe videre. Jeg er usikker på om han er klar over hvor respektert og inspirerende han er blant sine elever(?), men det fortjener han å vite og en av måtene å vise det på er å sende inn min nominasjon!»

 

Vi sender herved oppfordringen videre. Gå inn på morgenbladet.no/fantastiskeformidlere. Der kan du selv nominere, lese alle nominasjoner og stemme på din favoritt. 15. april setter vi strek for nomineringen, og legger til rette for stemmebonanza i et par uker. Den endelige listen på ti navn blir laget av ­juryen i slutten av mai.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse