Annonse
00:00 - 12. februar 2016

Tove Gravdal: Norske interesser i utenrikspolitikken

Regjeringen vil bruke­ utenrikspolitikken mer for å nå innenriks­politiske mål. Det kan bli kontroversielt, ­skriver Tove Gravdal. 

Annonse

«Vi må definere tydelig hva som er i norsk interesse. Vi må velge vekk det som ikke er det.» Dette sa utenriksminister Børge Brende da han mandag denne uken lanserte et bredt ordskifte om hvordan norsk sikkerhets- og utenrikspolitikk skal se ut i fremtiden. Sammen med forsvarsminister Ine Eriksen Søreide stilte han til debatt under tittelen «Veivalg» på Litteraturhuset i Oslo. Det neste året blir det, i god tradisjon etter tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre, debattmøter og ekspertseminarer landet rundt, som skal brukes til å utforme ny politikk i en verden som er blitt farligere, mer komplisert og nokså uforutsigbar. Den store samtalen skal ende med en stortingsmelding våren 2017.

Utgangspunktet er at lille Norge er et sårbart land. Mer nå enn før på grunn av russisk opprustning, EUs indre oppløsning, migrasjonsstrømmen og ­terrortrusler.

Brende fastslo at hovedlinjene i norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk ligger fast. Men i realiteten er denne delen av norsk politikk midt oppe i en betydelig omlegging, i hvert fall når det gjelder dens retoriske begrunnelse. Idealisme og en ambisjon om å gjøre verden til et bedre sted, har siden tidlig 1990-tall dominert norske utenriksministres uttalte motivasjon for politikken. At den reelle motivasjonen var en annen, er en annen sak. I dag er det ingen tvil: Norske interesser skal styre utenriks- og sikkerhetspolitikken.

Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.