00:00 - 18. desember 2015

De usynlige

Fiskerne fant likene i garnene sine, og kastet dem tilbake i havet. Hvorfor meldte ingen fra?

Skipbrudne: 3. oktober 2013 ble verdens øyne rettet mot øya Lampedusa, da 364 båtflyktninger fra Eritrea druknet utenfor den italienske kysten. De 155 overlevende fikk ikke delta på den offisielle minnehøytideligheten i Agrigento på Sicilia. I stedet fikk de en mindre seremoni en uke senere i den lokale kirken på Lampedusa. Fra Sofie Amalie Klougarts fotodokumentar «Reaching Europe».

Når du har kommet så langt sør på Sicilia at du ikke kommer lenger uten å svømme, er du ved Capo Passero. Her ligger den lille byen Portopalo, kjent for noen spesielt gode, små tomater (selv om de er oppkalt etter nabobyen Pachino) og for å ha en stor fiskeflåte. Til innbyggernes fortvilelse er Portopalo også forbundet med historien om byen der folk lot som om ingenting hadde hendt.

 

Menneskesmuglerne. Andre juledag i 1996, i totiden om morgenen, la kapteinen på det Malta-registrerte lasteskipet Yiohan båten sin inntil en mindre trefarkost, kalt F-174, for å overføre lasten som var om bord. Manøveren foregikk i internasjonalt farvann, 30 kilometer unna Sicilias sørkyst. Flere hundre menn, kvinner og små barn fra Sri Lanka, Pakistan og India skulle foreta den siste delen av reisen i en liten fiskebåt for å unngå italienske myndigheters oppmerksomhet. Båten var skrøpelig, det var uvær og høy sjø, og mange nektet å gå om bord. Den berusede kapteinen og hans besetning truet med våpen. Med passasjerene på plass begynte trebåten ferden mot kysten. Ganske raskt begynte den å ta inn vann. Yiohan vendte om, kanskje for å komme til unnsetning, men skipet traff trebåten i for stor fart. F-174 sank nesten med en gang. 283 mennesker forsvant ned i dypet, hjelpeløse mot det kraftige dragsuget. De som overlevde, ble fraktet til kysten av Hellas om bord i Yiohan. Vel i land ble de tatt med av menneskesmuglerne til en illegal, fengselslignende struktur, skjult i et privat hus. Noen greide å flykte, og fortalte historien sin til de lokale politimyndighetene, som ikke trodde på det de hørte. I mange år var det ikke så mange andre som gjorde det heller.

Annonse