Annonse
00:00 - 18. desember 2015

De usynlige

Fiskerne fant likene i garnene sine, og kastet dem tilbake i havet. Hvorfor meldte ingen fra?

Skipbrudne: 3. oktober 2013 ble verdens øyne rettet mot øya Lampedusa, da 364 båtflyktninger fra Eritrea druknet utenfor den italienske kysten. De 155 overlevende fikk ikke delta på den offisielle minnehøytideligheten i Agrigento på Sicilia. I stedet fikk de en mindre seremoni en uke senere i den lokale kirken på Lampedusa. Fra Sofie Amalie Klougarts fotodokumentar «Reaching Europe».
Annonse

Når du har kommet så langt sør på Sicilia at du ikke kommer lenger uten å svømme, er du ved Capo Passero. Her ligger den lille byen Portopalo, kjent for noen spesielt gode, små tomater (selv om de er oppkalt etter nabobyen Pachino) og for å ha en stor fiskeflåte. Til innbyggernes fortvilelse er Portopalo også forbundet med historien om byen der folk lot som om ingenting hadde hendt.

 

Menneskesmuglerne. Andre juledag i 1996, i totiden om morgenen, la kapteinen på det Malta-registrerte lasteskipet Yiohan båten sin inntil en mindre trefarkost, kalt F-174, for å overføre lasten som var om bord. Manøveren foregikk i internasjonalt farvann, 30 kilometer unna Sicilias sørkyst. Flere hundre menn, kvinner og små barn fra Sri Lanka, Pakistan og India skulle foreta den siste delen av reisen i en liten fiskebåt for å unngå italienske myndigheters oppmerksomhet. Båten var skrøpelig, det var uvær og høy sjø, og mange nektet å gå om bord. Den berusede kapteinen og hans besetning truet med våpen. Med passasjerene på plass begynte trebåten ferden mot kysten. Ganske raskt begynte den å ta inn vann. Yiohan vendte om, kanskje for å komme til unnsetning, men skipet traff trebåten i for stor fart. F-174 sank nesten med en gang. 283 mennesker forsvant ned i dypet, hjelpeløse mot det kraftige dragsuget. De som overlevde, ble fraktet til kysten av Hellas om bord i Yiohan. Vel i land ble de tatt med av menneskesmuglerne til en illegal, fengselslignende struktur, skjult i et privat hus. Noen greide å flykte, og fortalte historien sin til de lokale politimyndighetene, som ikke trodde på det de hørte. I mange år var det ikke så mange andre som gjorde det heller.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse