00:00 - 16. desember 2016

Monument på boks

Gjenutgivelsene av Motorpsychos katalog fra 90-tallet lokker frem både engler og demoner.

Pin-ups: Motorpsychos nye luksusboks inneholder også gilde postkort av Gebhardt, Bent og Snah. Foto: Vegard Moen

«Jeg burde nok snakke med en psykolog», sukket han matt. Han fortsatte beretningen om lagerplassen han betaler i dyre dommer for. Fire ganger fire kvadratmeter i en betonghule under byen, stadig mer gjengrodd av vinyl, cd-bokser, musikkbøker og annet brukerutstyr for en musikkelsker på kjøret. Ivar-hyller skrudd sammen i en feberhet rus av dårlig og forvirret samvittighet rivende i kroppen. Pappesker og plastbokser. Pappa som «bare skal en tur på lageret», for å bli borte i timesvis. «Hvor mye koster en time hos psykolog, egentlig?»

Jeg kjenner et titall slike samlere. Som bygger ut garasjer, ommøblerer kjellerstuer, leier dyre kvadratmeter bak anonyme fasader eller rett og slett lever midt oppi det. Folk i besittelse av mer fysisk format enn de noensinne vil rekke å lytte gjennom, langt mindre etablere et personlig forhold til. Grepet av en mani, en besettelse. Enda et nytt bokssett med Grateful Dead ned i handlekurven og inn i hyllen. Pakker i posten. Plastposer fra Big Dipper. Små biter av verden som samles ut fra følelser fremfor fornuft. Må ha det. Bare mitt. Det klinger som en idé til en Øystein Sunde-låt, om den ikke allerede er skrevet.

 

Annonse