Annonse
09:19 - 28. oktober 2016

Termostatenes grusomme hevn

«Smarte» dingser rekrutteres til krigføring på internett. Brødristeren din kan være med i et kriminelt angrepsnettverk.

Øverst fra venstre: Sykkellås som åpnes med telefonen, brødrister som laster ned og brenner inn værmelding, termostat – med wifi, lyspære – med wifi, mikrofon som kan høre deg over hele huset – og sender det på internett, vinflaske (med skjerm og wifi), vugge du kan styre med smarttelefonen, brikke som tvitrer når bleien er våt og vannkoker du kan starte mens du er i et annet land.
Annonse

Men denne morgenen kom det millioner av forespørsler i sekundet. Så mange at Dyns tjenere ikke klarte å svare på noe annet. For mange brukere virket det som selve internett var nede. Amazon, BBC, Twitter, Netflix, Visa, Spotify og Paypal var blant merkevarene som helt eller delvis sluttet å virke da Dyn gikk ned.

At Paypal sluttet å virke, er et eksempel på at det som skjer på nettet, får betydning også i den fysiske verden. Forskerne snakker om det «cyberfysiske».

– Internett er ikke bygget for å håndtere det vi holder på med i dag, som kraftforsyning og styringssystemer for olje og gass, sier Sofie Nystrøm. Hun er direktør for Center for Cyber and Information Security ved NTNU Gjøvik.

Annonse