00:46 - 10. juli 2015

Arkitektur i gråsonen

Bortsett fra ulvejakt og innvandring er det få ting som skaper så opphetede verdidebatter som når noen vil verne betongbygg fra sekstitallet.

Betong-Oslo: Den amerikanske ambassaden i Oslo fra 1959, bygget av den finsk-amerikanske arkitekten Eero Saarinen. Foto: Teigens fotoatelier/Dextra Photos, Teknisk Museum

Mai 2015, Melbu, Vesterålen: Mellom tilforlatelige eneboliger, pragmatiske industrianlegg og nøkterne servicebygg, typisk for norske småsteder, ligger en akkurat like alminnelig barne- og ungdomsskole. Og blant assorterte skolebygg fra tiårene etter krigen finner man også Rødskolen, et toetasjers hus signert arkitekt Einar Karstad. En loslitt, modernistisk bygning fra 1963 av den typen folk har vondt for å se verdien av, og som jevnes med jorden straks en kommune får stablet på bena penger til å bygge nytt.

Så også i Melbu. Men lenge etter at lokale vernemyndigheter i 2010 hadde gitt grønt lys til riving og planene for nybygg var i full utarbeidelse, var det plutselig noen kulturinteresserte innbyggere som henledet oppmerksomheten til innsiden av bygget: En aula utsmykket med integrert kunst av den lokale kunstneren Harald Petersen.

Annonse