Annonse
04:00 - 08. oktober 2010

«Hvordan kan vi ha et levende forhold hvis jeg ikke engang prøver å være ærlig?» 

Etikeren svarer.

Illustrasjon: Stine Kaasa
Annonse

Spørsmål: Da jeg fylte 30 forleden, fikk jeg et hjemmesydd teppe av moren min, som hadde tatt et kurs i patchwork, som det heter. Det er et forseggjort teppe i fargene jeg dekorerte rommet mitt med da jeg gikk på ungdomsskolen. Jeg blir rørt av å tenke på alle timene hun har brukt på teppet, men jeg aner ikke hva jeg skal gjøre med det. Jeg har vurdert å fortelle henne at jeg ikke er så begeistret for de fargene lenger, og at patchwork ikke er min stil, men jeg er redd for å såre henne. Jeg kan jo bare ha teppet liggende i et skap og legge det på sengen når hun er på besøk, ikke sant? På den andre siden føles det litt feigt å ikke gjøre et forsøk på å fortelle henne hva jeg faktisk liker. Hvordan kan vi ha et levende forhold hvis jeg ikke engang prøver å være ærlig?

Hilsen Coat of many colors
 

Svar: En som er 30 år gammel, skal ikke reagere som en 15-åring. Når moren din har brukt tid på å sy et teppe til deg, er ikke fargen eller teknikken det mest sentrale i budskapet. Moren din er nok for mange år siden blitt klar over at hun ikke lenger vet hva du faktisk liker. Å være en ærlig og oppriktig datter i en slik sammenheng, er bare selvopptatt og barnslig. Ærlighet som betingelse for et levende forhold, lyder i og for seg rimelig. Men da snakker vi om ærlighet på andre felter og nivåer enn det som gjelder fargen på et sofateppe.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Spaltister