Annonse
01:00 - 02. januar 2015

Retorisk villspor

Børge Brende vil så mye, men går seg vill i vakre formuleringer.

Illustrasjon: Hilde Thomsen
Annonse

En fredag før jul var det hallelujastemning i et møtelokale i Utenriksdepartementet. Statsråd Børge Brende la frem en stortingsmelding om menneskerettighetene i utenriks- og utviklingspolitikken. I stedet for en pressekonferanse, med risiko for labert oppmøte, hadde han invitert det såkalte sivilsamfunnet til lanseringen. Og de møtte frem i hopetall, alt fra ahmadiyya-moskeen til Amnesty International. Mange applauderte, og det skulle bare mangle, siden Brende hadde noe å gi til alle og erklærte at «vi nå setter menneskerettigheter først i utenrikspolitikken».

Det er, globalt sett, en radikal ambisjon. Problemet er at ambisjonen er full av indre motsetninger og støter på dilemmaer med bare dårlige alternativer. Og slike snublestener er bare overfladisk berørt i den hundre sider lange meldingen.

 

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.