00:30 - 13. desember 2013

Leksikonkrangel

Store norske leksikon og Wikipedia krangler om offentlige penger og hvordan kunnskap blir til.

Store norske vokser: – Vi skal passe på at alle forskere er representert i vårt univers, sier sjefredaktør i Store norske leksikon, Anne Marit Godal (leende, midt i bildet). Med støtte fra universitetene rekrutterer SNL stadig flere akademikere til «kunnskapsnasjonsbygging på nett». Nylig ble professorene Tore Rem og Trond Nordby rekruttert for å skrive om Charles Dickens og parlamentarisme. Siden 2012 har 45 prosent av de nyrekrutterte vært kvinner.

Det er første søndag i advent, og den katolske presten Claes Tande sitter i sofaen sin i Sandefjord og ser nyhetene på tv. Kina skal skyte opp et månefartøy kalt «Jadekaninen», og det rykker i Tandes bidragsmuskel: Dette navnet må dekkes på Wikipedia. Fra klokken 00.48 til 1.17 setter han seg ned, ved skrivebordet overfylt av papirer, og oppretter en artikkel om kaninskikkelsen som skal være synlig hvis man observerer månen fra jordkloden.

– Tenk så pinlig det ville vært hvis noen journalister skulle skrive om dette, uten at vi hadde artikkelen på plass, sier Tande, dagen etter, liggende i sofaen, når Morgenbladet er på besøk.

Annonse