Annonse
13:38 - 15. august 2013

Året før alt gikk galt

To ferske bøker med tittelen 1913 viser at også året før verdenskrigen er verdt en markering.

Skuddet i Sarajevo: Erkehertug Franz Ferdinand ble skutt 28. juni 1914 i Sarajevo. Drapet regnes som startskuddet på første verdenskrig, La grande guerre i den europeiske historieskrivningen. Foto: Getty/All over Press
Annonse

I Storbritannia har statsminister David Cameron bevilget femti millioner pund til neste års markering av hundreårsdagen for starten på første verdenskrig, og har erklært at han ser på den som «en personlig prioritering». Franske myndigheter mener markeringen er «en hovedbegivenhet» i 2014. Europeiske forlagshus ruster opp til en storoffensiv av første verdenskrig-litteratur, mens hundreårsjubileet vil prege politiker-kalendre over hele kloden. Det finnes imidlertid gode grunner til å starte markeringen allerede nå.

 

Tyskeren Florian Illies’ bok 1913. Århundrets sommer ble en suksess da den kom ut i Tyskland i fjor. I sommer kom boken på engelsk med en undertittel vi kan oversette til «Året før stormen», men det er ikke umiddelbart så mye i Illies’ beretning som tyder på at det snart braker løs. Boken er lagt opp som anekdoter organisert etter måneder, og forfatteren holder seg unna krigsforberedende storpolitikk, bortsett fra i små hint.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse